שחזור SSD
שחזור מידע מ־SSD הוא שירות נדרש ומבוקש בהחלט בימנו. גם בכוננים מסוג זה, אנו עלולים להיתקל בבעיות מצערות של אובדן מידע. מה ההבדל בכלל בין SSD לבין דיסק קשיח רגיל? איך אפשר לשים לב לתקלות מבעוד מועד? ניגש לעניינו.
כונן SSD – מה ההבדל בינו לבין דיסק קשיח?
לכונן ה־SSD (Solid State Drive) הבדלים מהותיים מדיסק קשיח: יתרונות וחסרונות. נתחיל עם הצד האופטימי, היתרונות שלו:
- מהירות כתיבה-קריאה – כונן SSD, בהשוואה לדיסקים קשיחים הוא מהיר יותר בכל תחום. הוא מסוגל לקרוא קבצים מהר יותר (לטעון אותם / לפתוח אותם, בשפה פשוטה) וגם לכתוב אל קבצים (ביצעתם הרבה שינויים? הורדתם קובץ חדש? הכתיבה לדיסק תעשה במהירות גבוהה יותר בהרבה).
- חסכוני בחשמל, שקט ו־”קר” – כונן SSD כולל פחות חלקים מכניים ורועשים בהשוואה לדיסק קשיח. לכן, הוא שקט בהרבה ביחס לדיסק קשיח אשר “מתאמץ ומזיע” ולכן הוא גם פועל בטמפרטורות נמוכות יחסית ולא מתחמם. כמו כן, כונן SSD הוא חסכוני בחשמל מאותה הסיבה בדיוק – אין צורך בתזוזות מכניות “יקרות”.
- עמידות לתקלות – שחזור מידע מ־SSD נפוץ הרבה פחות בהשוואה לדיסק קשיח. מאחר ויש בו פחות חלקים מכניים, הוא נפגע הרבה פחות ועמיד בהרבה לנזק פיזי, הפסקות חשמל פתאומיות וכו'. שקט נפשי, בהחלט.
לצד זאת, ישנם כמה חסרונות:
- המחיר – לצד כל היתרונות ש־SSD מספק, ברור שהם לא מגיעים בחינם. כונני SSD יקרים בהרבה בהשוואה לדיסק קשיח מכל סוג שהוא, וזה לא משהו שכולם יכולים להרשות. לכן, חשוב לזכור שהמחיר הוא חיסרון בולט, בעיקר כאשר לא זמינים יותר מדי גדלים של זיכרונות SSD בשוק.
- זמן פעולתם – כונני SSD לצערנו מגיעים עם טכנולוגיה, שמפרטים שלא ניכנס אליהם, מגבילה את היכולת שלהם “לשרוד” שנים ארוכות כמו דיסקים קשיחים (בהנחה שהם לא נופלים לתקלות האחרות הרבות שזמינות להם). זהו חיסרון שחשוב לקחת בחשבון, במיוחד בהתחשב במחירם.
אחרי שהבנו מה ההבדלים, ניגש אל…
איך לשים לב לתקלות לפני שהן מדרדרות לכדי אובדן מידע?
על מנת להימנע ממצב של שחזור מידע, המתבסס על שאריות המידע הנשארות ב־SSD וניסיון לאחות אותם, עלינו לשים לב לכמה “נורות אזהרה” שעלולות להידלק:
- ניתוקים פתאומיים – אם כונן ה־SSD שלכם מתחיל להתנתק בפתאומיות אחרי כמה זמן, ועליכם לחבר אותו מחדש כמה פעמים, זוהי נורה אדומה בולטת וכדאי לבדוק מה מצבו.
- הודעות ממערכת הפעלה – אם מערכת ההפעלה שלכם מודיע שהדיסק תקול, או שואלת אתכם אם תרצו לפרמט אותו, עלתה בעיה לא סבירה. בדקו אותה עם מומחה.
- הרשאות כתיבה – לא מסוגלים להוריד קבצים / לשנות קבצים שקיימים ב־SSD אך מסוגלים לפתוח ו־”לקרוא” אותם ללא בעיה? זה יכול להצביע על בעייתיות ב־SSD שלכם שיש לטפל בה.
בכל אחת מן התקלות האלו, מומלץ לנסות להתקין עדכוני תוכנה ל־SSD, ובמקרה שהם לא משפרים את המצב – לפנות למומחה מסוים, עדיף להימנע ממצב של אובדן מידע שיהיה קשה לתקן.