שחזור דיסק קשיח
כולנו בני אדם. תקלות אנושיות קורות, ולעיתים קורה שאנו מאבדים את המידע היקר שלנו. לשחזורו עשוי להיות ערך סנטימנטלי, ואולי גם ערך כספי במידה ואבדו מסמכים חשובים לעבודתנו. אבל… מה בכלל יכול לגרום לאובדן מידע? איך, בפשטות, עובד שחזור המידע ומהו טווח המחירים? ניגע בכל אלו.
מה גורם לאובדן מידע? ואיך בכלל אפשר לשחזר אותו?
ובכן, בניגוד ל־SSD, דיסק קשיח הוא רגיש יותר ופחות עמיד לתקלות. הסיבה העיקרית שהוא נמצא בכל זאת בשימוש נרחב היא, כמו בהרבה מקרים, המחיר שלו. דיסק קשיח זול ונגיש בהרבה עם גדלי זיכרון גדולים יחסית לרוב האנשים, כאשר לעומתו זיכרון Flash המגיע עם מכשירי מאק וזיכרון SSD נחשבים ליוקרתיים ועמידים יותר, אך בעלי מחיר גבוה שלא בהכרח מצדיק את עצמו תמיד.
ישנן שלל סיבות שיכולות “לגרור” אובדן מידע מהצד שלנו:
- נזק פיזי – זוהי הסיבה הישירה והברורה ביותר. אם המחשב שלנו נופל ואיתו הדיסק הקשיח, בהתאם לעמידות המופחתת שלו, בהחלט יכול להיות שייגרם לו נזק.
- תנאים בלתי אפשריים – אם הקירור של המחשב שלנו איננו איכותי, אנו עלולים למצוא את עצמנו בבעיה. דיסקים קשיחים אינם עמידים במיוחד לטמפרטורות גבוהות וללחות גבוהה גם כן. תקלות כאלו נפוצות בעיקר בחודשי הקיץ, בהם החום החיצוני בתוספת החום של המחשב עלול להוביל לקטסטרופה.
- הפסקות חשמל – הפסקות חשמל פתאומיות עלולות לפגוע במעגל החשמלי של הדיסק הקשיח, ולשבש את פעולתו. נכון, זה לא ממש נמצא בשליטתנו, אך לצערנו זהו אחד החסרונות המרכזיים של הדיסק הקשיח.
- טעויות אנוש – טעויות אנוש יכולות להיות סיבה מרכזית לאובדן מידע: אם פרמטנו בטעות את הכונן מבלי לדעת, או מחקנו קבצים שלנו “לצמיתות” (ניתן לעקוף זאת לרוב) או אפילו התקנו בטעות וירוס שאוחז בקבצים שלנו ודורש כופר. אלו טעויות שמובילות לאובדן / “הקפאת” מידע אשר ניתנת לרוב לפתרון.
כל הסיבות הללו לרוב פתירות באמצעות שחזור מידע מדיסק קשיח. איך, אם כך, עובד באופן עקרוני השחזור? בעקרון, שחזור מידע מדיסק קשיח מתבסס על כך שגם לאחר מחיקת המידע / פגיעה בחלקים חיצוניים, המידע / שאריות שלו עדיין שמורות, אך פשוט לא נגישות למשתמש הפשוט. באמצעות ניצול טבלאות הקבצים, ניתן לאתר ו־”להרכיב” מחדש את מרבית המידע ברוב המקרים, עם אלגוריתמים שונים ומוכרים. זה, כמובן, תלוי בעיקר במערכת הקבצים שלנו. ישנן מערכות קבצים שיותר קלות ופשוטות לשחזור כמו NFTS, בעוד מערכות קבצים כמו FAT ודומותיה מורכבות בהרבה בטיפול במקרים אלו.
הבנתי מה “הולך כאן” – ומה המחירים?
טווח המחירים של השירות תלוי בכמה פרמטרים: חומרת התקלה (אם התקלה פשוטה והשחזור פשוט המחיר יהיה נמוך בהתאם ולהפך), דחיפות השירות (האם אנחנו מעוניינים בשחזור זריז שייקח כמה שפחות זמן, או שמא לא מדובר במשהו דחוף למדי?) ועוד.
ובהתאם, טווח המחירים הוא עצום: החל מכמה מאות שקלים (אזור 400₪, פחות או יותר), עד לאלפי שקלים. לכן, חשוב לבצע הערכה: האם המידע שלי “שווה” את המחיר? את האופציה שלא יצליח השחזור (ברוב המקרים ישנו החזר כספי במקרה של כישלון, אך לא תמיד).
בהצלחה.